Als we aan komen rijden, vallen de twee grote loodsen meteen op. Binnen is er een hoop bedrijvigheid. Een jongen op een heftruck rijdt een bak met spullen naar de container waar hij alles inkiepert. Andere medewerkers zijn bezig computerkasten te demonteren en in een andere loods verzamelt iemand piepschuim in grote zakken die later in de samenpersmachine gaan.
Opleiding met baangarantie
Raymond Stoffel van PreZero leidt ons rond en vertelt dat er nu zo’n 25 mensen werken. “Bij ons gaan alle spullen een keer door de handen. We werken namelijk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen een opleiding om het handmatig demonteren van e-waste te leren. We vinden het mooi om te zien dat deze mensen die anders mogelijk geen werk kunnen krijgen, wel aan een baan mét baangarantie kunnen helpen.”
Raymond werkt nu anderhalf jaar bij het bedrijf en heeft al heel veel nieuwe collega’s zien starten. “Het mooie is dat je ze ook echt een ontwikkeling ziet doormaken. Dat blijft leuk om te zien.”

Container vol met spullen
De naam PreZero is relatief nieuw in Nederland, toch is het bedrijf al jaren actief in binnen- en buitenland. “Het afval wat hier komt wordt gescheiden en er worden nieuwe grondstoffen van gemaakt. In Nederland gooien we nogal wat weg, maar door het op deze manier in te zamelen, wordt er steeds meer hergebruikt en wordt het alsmaar meer circulair. Iets waar we graag nóg meer naartoe willen.”
En er komt nogal wat binnen. Terwijl we een rondje doen door de loods, zien we verschillende elektronische spullen. Van televisieontvanger kastjes tot wifiversterkers, koelkasten en vriezers tot computerkasten, cv-ketels, telefoons en laptops.
Massieve boomstammen
“De afvalstromen worden dus gescheiden ingezameld en hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.” Raymond neemt ons mee naar een hoek achterin de loods met drie werkstations. “Hier worden de computerkasten gedemonteerd. “De harde schijven gaan bij de harde schijven, de kabels bij de kabels, de onderdelen gemaakt van koper bij koper en ga zo maar door. Vervolgens komt dit in grote big bags die uiteindelijk weer weggevoerd worden en wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.”
Dit gebeurt eveneens voor cv-ketels waar een ander werkstation voor is ingericht. Behalve elektronica, zamelt het bedrijf ook piepschuim en papier in. “Piepschuim is wel een leuk voorbeeld. We verzamelen alles, dit gaat in een samenpersmachine en vervolgens komen er massieve, ‘boomstammen’ uit. Een pallet vol is al gauw zo’n 700 kilo en daar moet je heel wat piepschuim voor verzamelen,” lacht Raymond.
Oude hardware inleveren
In de toekomst wil het bedrijf toe naar nog meer bewustwording bij bedrijven, zodat we nog meer in een circulaire economie terecht komen. En deze mening deelt ICT Specialist ook.
We vinden het belangrijk om oude hardware bij onze klanten op te halen en vervolgens hier kritisch naar te kijken. Is het mogelijk dat iets nog een ronde mee gaat? Of brengen we het naar PreZero waarna de grondstoffen weer gebruikt kunnen worden?
