Weet je nog? Die tijd van ponskaartjes en XT computers? Nu willen we niet zeggen ‘goede, oude tijd’, maar er zijn wel degelijk leermomenten uit die tijd. Guido en Leo schieten in de lach als ze aan die tijd terugdenken, want als IT-manager en programmeur had je toen met hele andere zaken te maken dan nu het geval is. Zo herinnert Leo zich een collega die een nieuwe vervangende harde schijf nodig had van 650 mb en die bleek vele malen duurder dan een 2 Gb schijf. “Kun je het je voorstellen? Dan moest je hele andere keuzes maken.”

Guido knikt. “De ruimte was beperkt. Je zette alles regel voor regel erin en moest nadenken over de keuzes die je maakte. In tegenstelling tot nu, want als er nu geen ruimte is wordt er zo hup 80 gig aan data erbij gezet. Maar of dat nou zo goed is…”

Leermomenten van vroeger

Terug naar de beperkte data van vroeger is misschien niet 1, 2, 3 wat we willen, maar de manier van keuzes maken wel en heeft alles met sustainability te maken. “Minder opslag is minder energieconsumptie,” laat Leo weten. Iedere byte die je over een lijn moet sturen, kost energie. Wees je daar vooral bewust van. Een “golden image” van windows was eerder ca. 2 Gb, nu al 11 Gb. De programmeurs van vroeger moesten echt nadenken over elke zet die ze deden, dat zou vandaag de dag ook goed zijn. En bovendien: je hebt echt niet altijd eindeloos veel opslag nodig om je werk te kunnen doen. Neem je mobiel, dit is ook een ThinClient en in de meeste gevallen kun je je mobiel ook aansluiten op je tv of monitor en kun je inloggen in je omgeving. En de meeste telefoons hebben ook ‘maar’ 4 gig werkgeheugen, iets wat overeen komt met een ThinClient met Linux software.”

Guido legt uit dat IGEL Technology hier met hun nieuwste versie 12/COSMOS op inspeelt door modulair te werk te gaan. “Je hebt een OS en installeert alleen de apps die jij nodig hebt. Een beetje zoals een mobiel. Dit gaat veel data en energie schelen en past dus heel goed in het thema sustainability.”

Golden image?

Uiteindelijk komt het weer neer op het maken van keuzes. Leo: “Wat heb je écht nodig? Heb je echt 8 of 16 gig geheugen nodig? Moet je een i7-processor? Wees bewust van wat je gebruikt en dat het vaak ook anders kan.” Leo geeft als voorbeeld dat er nog weleens klanten zijn die gewend zijn om een ‘golden image’ te maken met Windows 7 en dat het ‘niet meer’ kan bij de nieuwe Windows want het kost teveel bandbreedte. “Maar dat moet je ook helemaal niet willen, want bij de nieuwe versie kun je eenvoudig je omgeving aanvullen of aanpassen door middel van packages of apps. En zo’n golden image er naartoe pushen, kost heel veel energie.”
Guido beaamt dit. “Denk er van tevoren goed over na. Want je hebt echt niet altijd de grootste specs nodig, als je het maar goed inregelt. Op die manier versimpel je je systemen, komt er structuur in en wordt het ook nog eens overzichtelijker. Dan ben je als IT-manager happy, maar het bedrijf komt ‘in control’ én er worden kosten bespaard.”

Gedeelde hokjes

En hoe zit het met de klassieke hardware? Vroeger had elk soort hardware z’n eigen hokje. “Dat is niet meer zo,” begint Guido te vertellen. “De hardwarelijnen zijn vervaagd. De ThinClient was vroeger een simpel kastje met lage specificaties. De pc monitor gebruikte je om je pc aan te sluiten. Een tv-scherm was puur en alleen voor televisiekijken. Maar inmiddels kun je ook het scherm van je mobiel streamen naar je monitor en dergelijke. De concepten van hardware zijn dus blijven bestaan, maar de manier waarop het wordt gebruikt is verbreed.”

Vervangt de pc een ThinClient?

Schuift dan de pc meer op naar de ThinClient of andersom? “Ze schuiven allebei naar elkaar op, maar het zijn nog steeds op zichzelf staande producten. Beiden hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Maar je kunt ThinClients niet met pc’s vervangen. De ThinClient is veel solider dan een pc. Hij is veel robuuster (en gaat langer mee), zakelijker en meer secure. Eigenlijk kun je de nieuwe ThinClients – ook wel EndPoints genoemd – zien als de zakelijke pc,” aldus Guido.

Toekomst vs sustainability

Behalve hardware trekt ook software naar elkaar toe, zegt Guido. “Software is allang niet meer alleen bedoeld voor de grote of kleine hardware. Ook hierin zie je de versmelting. Zo zijn steeds meer applicaties web-based (of als Progressive Web App). Hiervoor is vaak veel minder device-kracht voor nodig en dus minder energie. En dit allemaal samen, dus nadenken over de manier waarop je data en opslag gebruikt en je apparaten – koop je nieuw, refurbished of lease? – maken dat je als bedrijf stapjes zet in de richting van duurzaamheid. Daarbij is IGEL duurzaam, omdat het op oudere hardware geplaatst kan worden. Een laptop gaat dan bijvoorbeeld drie jaar langer mee.”


Wil je met IGEL of met ons van ICT Specialist in contact komen? Klik dan hier!