Het gecertificeerd verwijderen van data en vertrouwelijke bedrijfsgegevens klinkt als een goede oplossing. Toch is dat alleen niet genoeg. Als je als bedrijf gecontroleerd wordt, heb je ook een bewijs nodig dat de data op een juiste manier is verwijderd. Voor hardware die opnieuw wordt ingezet of verkocht, maar ook voor hardware die niet meer inzetbaar is. De oplossing? Koop een wipe oplossing samen met je hardware en laat je hardware door ICT Specialist gecertificeerd én met bewijs wissen.
Ja maar… ik heb toch Autopilot/InTune?
Iets wat we veel terug horen uit de markt is dat mensen denken dat deze programma’s inderdaad alles voor je wissen. En hoewel je met deze programma’s iets kunt verwijderen, is datgene wat je verwijdert niet daadwerkelijk wég. Het is enkel vrijgegeven om overschreven te worden. Je kunt dus, zonder dat je het doorhebt, jarenlang datalekken hebben.
Wanneer een apparaat “end of life” is, wordt het nóg belangrijker een gedocumenteerd wisproces door te voeren, voordat het bij de volgende gebruiker terecht komt. Bij deze programma’s schort het daaraan. Want je krijgt geen gecertificeerd wisrapport waarmee kan worden aangetoond hoe en wanneer het apparaat is gewist.
Een data eraser oplossing dus?
Het is mogelijk om bij je nieuwe hardware deze oplossing er voor een klein bedrag bij te kopen. Je kunt dan zelf je apparaten wissen volgens de AVG normen en hebt daarbij 100% controle over je eigen proces.
Je kunt daarentegen ook gebruik maken van ICT Specialist als data eraser specialist. We hebben de benodigde trainingen gevolgd, waarbij we als certified data erasure engineers kunnen optreden en met de software van Certus Enterprise Solutions jouw apparaten kunnen wipen. Je data wordt door ons op een veilige manier gewist en je krijgt hiervan altijd een bewijs.

Wanneer gebruik je het?
Meteen iets wissen? “End of Life” hardware wissen? Of gebruikte hardware wissen om de apparatuur in te zetten voor een volgende gebruiker? Met deze data eraser oplossing kan het allemaal. Met onze data erasure oplossing kun je pc’s, laptops, servers, externe harde schijven, USB-sticks maar ook iOS en Android mobile apparaten wissen. Bovendien draag je op deze manier ook nog eens bij aan een betere, circulaire wereld.


Kan het ook met mobiele hardware?
Een hardnekkig misverstand is dat álles gewiped kan worden – ook als er een (cloud)lock op zit. Een telefoon met een lock kan wel gewiped worden, maar de restwaarde is 0. Want je kunt er niets meer mee omdat de cloudlock na het wisprocess nog actief is.
Als bedrijf is het goed om dat te begrijpen. Zet je er zelf locks op en timmer je het helemaal dicht, wat tijdens het gebruik dringend aan te raden is, dan blijft de restwaarde van je apparatuur 0. Is de boel bij inlevering niet dichtgetimmerd, dan krijg je er wellicht nog een leuk bedrag voor.
Dus dichttimmeren om data te beschermen tijdens gebruik is super, maar aanleveren met locks kost je geld.
Meer weten over het wissen van je hardware of meteen een afspraak maken?