Een glazen bol hebben we niet, maar toch kunnen we kort door de bocht de toekomst van de markt in een paar termen samenvatten, namelijk: flexibel werken, app en web based en cloud computing. “Mensen werken veel meer deels thuis, op kantoor of op een externe locatie. Devices zijn daarom steeds vaker geschikt en ingericht zodat meerdere personen erop of ermee kunnen werken,” laat Leo weten.

“Het eerder gelanceerde IGEL’s COSMOS is een mooi voorbeeld van stappen zetten richting de toekomst,” gaat Guido verder. “Deze versie 12 is een cloud service waarbij je zelf kiest welke apps je wilt installeren. Voorbeelden van applicaties zijn de Microsoft Azure Virtual Desktop-client, VMware Horizon-client, Citrix Workspace-app, de browser Chromium en media-plug-ins van Zoom voor VDI.”

Cloud Computing

Cloud computing wordt dus onlosmakelijk verbonden met app en web based werken. De IT-diensten gaan via het internet en eindgebruikers hebben overal toegang tot hun software en applicaties. Guido: “Gegevens die verzameld worden, worden opgeslagen en door externe servers (cloudservers) verwerkt. Hierdoor wordt het apparaat zelf minder belast. Gebruikers loggen veilig in en kunnen altijd en overal werken. Het flexibele werken, dus.”

De cloud wordt alsmaar meer gebruikt door bedrijven. “Denk dan aan een openbare cloud, een private cloud of een mix (hybrid cloud) van beide,” laat Guido weten. “Met het oog op veiligheid is het wel van belang dat je je goed laat informeren bij welke cloud of clouds je zaken parkeert. Welke vertrouw je jouw gegevens toe?”

Zoals aangegeven wordt het device dus minder van belang en hoeft het ook vaak niet meer zo krachtig te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de mobiele telefoon gebaseerd op Linux (want wie heeft er een telefoon met een Windows operating system?). De mobiele telefoon is eigenlijk ook een ThinClient (of ook wel endpoint genoemd) met beperkte capaciteit, omdat het meer als doorgeefstation naar de cloud werkt. “Dit is ook een van de redenen waarom IGEL de stap heeft gemaakt naar COSMOS. Een ‘klein’ basis operating system met apps,” vertelt Guido.

Beveilig je achterkant

Security blijft ook in de toekomst ontzettend belangrijk. “Er kleven natuurlijk altijd risico’s aan het opslaan van je gegevens op een andere plek. Toch is het wel een stuk betrouwbaarder dan lokaal je gegevens opslaan,” vertelt Leo. “Als je zoekt naar een cloudaanbieder, kijk dan goed naar hun beveiligingsnormen. Denk dan aan de veilige overdracht en opslag van gegevens, plus de fysieke beveiliging en het toegangsbeheer van het datacenter.”

Ook stippen de heren graag nog even aan dat het gemakkelijk is om vandaag de dag je vertrouwen bij één aanbieder neer te leggen. “Maar dat brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Ik adviseer klanten altijd om een risicoanalyse te maken. Denk aan scenario’s’ die kunnen gebeuren, wat heeft dat dan voor gevolgen voor je bedrijf? Kun je dat aan of is het verstandig om een noodplan te hebben? Dus bijvoorbeeld in plaats van één cloud server, twee,” laat Leo weten.

Een ander punt is de back-up-procedure. Deze zit vaak niet bij de geleverde diensten van een cloud leverancier in en moet je zelf vaak apart regelen. Beschik je dus wel over je data en gegevens als er onverhoopt iets mis gaat bij de cloud leverancier?

Toekomstplannen

De heren kunnen nog uren doorpraten over de toekomst. Want behalve deze zaken wint ook AI steeds meer terrein en zijn er ook steeds weer nieuwe ontwikkelingen binnen het app en web based werken.

Guido: “Wat ik nog even wil aanstippen is dat we met COSMOS echt de toekomst in stappen. Uit onze eigen appstore download je apps. Ook ben je niet afhankelijk van de managementserver van IGEL. Is die down, dan loopt het end point gewoon door. En als het nodig is, kan het hele spul ook opgetuigd worden op een nieuwe server.”

Je ziet: we staan op een punt van verandering. Wil je er meer over weten neem dan contact met ons op.