Greif heeft meer dan 13.000 collega’s in 37 landen. Van die 13.000 zijn er ongeveer 9.000 computergebruikers. In totaal zijn er 240 productie-, magazijn- en kantoorlocaties. Je verwacht met deze aantallen al snel een groot IT-team, maar niets is minder waar. “Het precieze aantal collega’s durf ik niet te zeggen, maar in Europa zijn we met een stuk of 25.”


Hetzelfde product

En met een niet al te grote groep van IT-collega’s, is het des te belangrijker dat de boel goed is ingericht. “Voor ons is daarom standaardisatie erg belangrijk. Het liefst willen we dat iedereen op dezelfde manier werkt, want dat maakt het eenvoudig in beheer. Hoe minder variatie je hebt in je omgeving, hoe minder tijd je bezig bent qua ondersteuning. Dus zolang er geen noodzaak is om van hardware te veranderen, blijven we bij hetzelfde product.”

Goede consultancygesprekken

Het bedrijf werkt binnen Europa en de UK met name op Atrust ThinClients. “Maar dit was niet onze eerste keus,” laat Erik weten. “Vijf jaar geleden stapten we over op NComputing ThinClients met Raspberry Pi’s. Niet veel later kwam de vraag voor Zoom en veel video conferences. Het ARM-platform was een struikelblok. We hadden geen ondersteuning voor offloading en het was niet performant genoeg. ICT Specialist, die we vooral inschakelen voor consultancy en advies, vroegen we om hulp. En na een aantal goede gesprekken, kwamen we op Atrust ThinClients uit.” Greif kreeg een aantal testmodellen die goed bevielen, waarna ze overstapten.

 

Duurder prijskaartje

En hoewel het even schakelen was, zijn ze blij met de gemaakte keuzes. “De Raspberry Pi’s werkten in zoverre goed dat ze zó goedkoop waren in aanschaf, dat het niet erg was dat er soms eentje stuk ging. Aan de Atrust ThinClients hangt een duurder prijskaartje, maar is ook een stuk betrouwbaarder. En nog altijd zijn ze relatief goedkoop in aanschaf, omdat ze lang meegaan, energiezuinig zijn en heel robuust zijn,” legt Erik uit. “We hebben denk ik geen enkele return of dead on arrival gehad. Ik denk dat er niet eens een servercase is gelogd. We zijn dan ook blij dat we naar ICT Specialist hebben geluisterd en voor deze ThinClients hebben gekozen.”

Dé specialist

Want voor hulp en advies kloppen ze graag bij ICT Specialist aan. “We horen weinig van het bedrijf en dat is precies wat we willen. Dat betekent dat het goed gaat. Het is niet nodig om elke maand bij elkaar te zitten. We zien het bedrijf echt als dé specialist. Bij problemen of wanneer we nadenken over toekomstplannen, vragen we ze om hulp en advies,” vertelt Erik. “Het geeft ons rust om te weten dat er een partner is die gespecialiseerd is in ThinClients, die met ons wil meedenken en die er voor ons is.”

Amerika veroveren

Een leuk project waar een collega mee bezig is en waar ICT Specialist ook als sparringspartner voor is benaderd, is de uitrol van ThinClients in Amerika. “Zo’n zes jaar geleden is er ook een poging gewaagd om IGEL ThinClients daar uit te rollen, maar wegens een gebrek aan bandbreedte en performante backend infrastructuur werkte het niet goed. De ThinClients hebben daar toen een slechte naam gekregen. Nu zijn we bezig om dit opnieuw op te zetten en uit te rollen, zodat poging twee daar wel succesvol wordt. Leuke plannen, dus!